TOEFL Archives - Fluent Land
13 Essential Tips You Need to Know for the TOEFL Test
13-essential-tips-you-need-to-know-for-the-toefl-test

Many individuals think of leaving their own country in pursuit of a way to enhance their financial condition while others depart in search of significantly better education. Whatever the reason, it is obvious that migration will be the solution individuals come up with in terms of enhancing their lifestyles. This can easily be a good reason why the non-native speakers do take the Test of English as a Foreign Language, or simply the TOEFL. In the subsequent paragraphs, we will mention 13 essential TOEFL tips.

1 – Find out the score specifications

Before beginning to study, determine what the specifications are for the educational institutions you’re interested in going to. Keep in mind that the scores for the paper-based examination are not the same as that of the iBT. Several institutions will evaluate your scores from various sections. A lot of universities are expecting you to attain better writing abilities than speaking skills.

2- Understand the TOEFL format

Many countries currently provide the Internet-based TOEFL or iBT. Several others offer just the paper-based test or PBT. Ensure that you find out which particular test you’ll be taking before you begin studying for the exam. You cannot take the paper based test if the country where you reside offers the iBT. One particular reason why folks experience examination tension is because they do not understand what to expect prior to a test. Avoid tension on the examination day by mastering the format of the exam in detail.

3 – Master the English language

The TOEFL will determine your capability to succeed in an university or college in America. It’s not necessary to learn about the corporate world as you actually do in the TOEIC examination. On the other hand, you need to focus on learning a language which you would listen to and see on the campus as well as in the classroom. You must also watch modern television serials and films. In case you have a buddy who visits an English university or college, go to class along with him as frequently as possible.

4 – Make use of practice tests

The simplest way to get ready for the TOEFL would be to practice doing the tests. In case you are taking a TOEFL course, your instructor will offer you lots of material. If you’re studying by yourself, you need to buy several important resources. Look for a textbook which has exercises, practice tests, CDs, as well as informative solutions.

5 – Look for an instructor

A dependable native English instructor who knows a great deal regarding the TOEFL is among the most effective resources students can have. You may have lots of queries that your textbook cannot solve for you. It is crucial that you have somebody who will reply all your questions and also motivate you while you feel down.

6 – Develop your endurance

The TOEFL examination requires a long time to write. In case you are appearing for the paper-based test it requires around 2 hours. The iBT is significantly longer. You should be prepared to be at your computer for at least 4 hours. Quite a few students have got an attention period of approximately 2 hours. It is the maximum length of the majority of the classes. After this timeframe, performance begins to deteriorate. In case you keep the study periods to 1 or 2 hours, your brain won’t be ready to work for four. Begin with brief study periods, and gradually build up to longer ones.

7 – Enhance your typing abilities

You will need to fill out all the answers on your computer and type the essay. In case you depend on a couple of fingers to type, think about improving your typing abilities prior to appearing for the TOEFL. Ensure that you are able to type on a QWERTY computer keyboard. If you are not, look for typing practice exercises on the web.

8 – Turn up well prepared

In case you reach the test center with all the things you require, you are going to feel relaxed and prepared. If you’re writing the paper-based test, you ought to have several pencils, a few erasers and also a pencil sharpener. Additionally, it is essential that your ID looks legitimate. In case you have had issues with your identification before, ensure that you bring a backup photograph.

9 – Reply to every single question

Never ever leave any question blank. Get rid of all the answers which you realize are incorrect and after that make an informed guess. You do have a 25% possibility of getting the right answer. Once you complete a question, attempt to erase it from your mind.

10 – Tips for the TOEFL Listening segment

While you are training for the listening segment, avoid playing the tape or even CD over and over again. On the actual test, you can only listen to everything once. You need to train your ears to pay attention thoroughly the first time. At the time of the real examination, avoid looking back at a listening query once you have chosen an answer. You simply cannot alter it. The clock won’t start operating till you begin the answers. Learn how to listen to the key ideas, presentation as well as important details.

11 – Tips for the Reading segment

The iBT doesn’t check grammar separately as the earlier TOEFL assessments did. You will nevertheless require proving that you do have a solid understanding of English grammar in the speaking as well as writing segments. You will find useful references for this purpose. Remember that you don’t have to know every single word inside a reading passage to reply to the questions. In regards to the questions, focus on the areas which the queries refer to. Go through the passage, look at questions, and then read for further detail. You are going to be asked no less than 2 vocabulary queries from every single reading. Additionally, you will be questioned some comprehensive queries as well as some inference ones. You won’t have the time to reread an entire passage.

12 – Tips for the Writing segment

It is important to keep the writing clear and simple. You won’t have access to any spell check functionality. Avoid using vocabulary as well as punctuation which you’re unsure of. Invest some time organizing the essay before you decide to write it. While you practice, look for a format which you’re comfortable with. Make use of this particular format every single time. Ensure that you use plenty of examples to back up your essay.

13 – Tips for the TOEFL Speaking segment

It is alright to hesitate for a few moments once you need to respond. Nevertheless, it is advisable to spend as much of the time as you can with your answer. In case you have several extra seconds it is possible to sum things up in a brief ending. You are going to lose your marks for bad pronunciation, therefore don’t use big words which you cannot say correctly. Additionally, you will lose marks for inappropriate usage of idioms and vocabulary.

Author: Leonardo
Category: English, TOEFL, TOEFL lessons
Date: November 22, 2016
Comments:


TOEFL Speaking Full Practice Tests
TOEFL Speaking 1

TOEFL Speaking Full Practice Tests

TOEFL Speaking Full Practice Test 1

TOEFL Speaking Full Practice Test 2
TOEFL Speaking Full Practice Test 3

Author: Harry
Category: Editor Picks, English, TOEFL, TOEFL practice test
Date: April 6, 2016
Comments:


TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 3 WITH ANSWER
TOEFL listening 3

TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 3 WITH ANSWER

Author: Harry
Category: English, TOEFL, TOEFL Listening Test, TOEFL practice test
Date: April 4, 2016
Comments:


TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 2 WITH ANSWER
TOEFL listening 2

TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 2 WITH ANSWER

Author: Harry
Category: English, TOEFL, TOEFL Listening Test, TOEFL practice test
Date: April 4, 2016
Comments:


TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 1 WITH ANSWER
TOEFL listening 1

TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 1 WITH ANSWER


Author: Harry
Category: Editor Picks, English, TOEFL, TOEFL Listening Test, TOEFL practice test
Date: April 4, 2016
Comments:


TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 4 WITH ANSWER
TOEFL Listening 4

TOEFL LISTENING FULL PRACTICE TEST 4 WITH ANSWER

Questions

Part I

1: What is the lecture mainly about?

A) How to form corporations
B) types of business organizations
C) Differences between a proprietorship and a partnership
D) Differences between a partnership and a corporation

2: In the lecture, the professor describes some characteristics of a corporation. Indicate whether each is a characteristic. (YES or NO)

A) Personal liability
B) Officers own the company.
C) Shareholders control the company’s ownership.
D) Board of Directors makes daily operating decisions

3: Why does the professor mention that many new businesses fail within the first two years?

A) To discourage new business starts
B) To show how much information he has obtained about new businesses
C) To explain why it is important to know types of business
D) To explain why people may need to have financial help in starting a business

4: According to the professor, what is one characteristic of a sole proprietorship?

A) People can begin business more quickly
B) People are provided with many choices for a type of business
C) People can take advantage of friends’ advice
D) People can lose money quickly

5: What does the professor mean when he says this?

A) He wants the students to think about why they are going into business.
B) He thinks going into business together promotes friendship
C) He wants to explain studets realities of life
D) He thinks the students can make good decisions about such matters

6: Why does the professor say this?

A) You have someone to complain to
B) You know someone understands your problems
C) You can get help before you have customer complaints
D) Advisors will help you when you have problems

Part II

7: Why does the student go to see his professor?

A) To tell the professor he is failing the class
B) to ask for help
C) To ask for better test scores
D) To explain why he is not succeeding in class

8: Why does the professor look for the student’s grades?

A) He doesn’t remember what grades the student received
B) The student did not bring his graded tests with him
C) The student needs to be reminded what his grades are
D) To calculate the student’s grades and find out his problems

9: Why has the student done so poorly on the tests?

A) He has not been coming to class
B) He has not been taking good notes in class
C) He has not read his textbook thoroughly
D) He does not understand the material

10: Why does the professor say this?

A) The material he lectures about is explaining the text material
B) The material he lectures about is more interesting than the text material
C) The material he lectures about is as important as the text material
D) The material he lectures about is for the purpose of answering students’ questions

11: What can be inferred about the professor?

A) He is not an easy grader
B) He expects his students to visit his office often
C) He is concerned that his students may not ask questions
D) He is a devoted professor who wants to help his students

Part III

12: What is the talk mainly about?

A) The three main areas colonists settled in the New Wordl
B) The importance of the Lost Colony
C) The impact of the London company
D) The significance of the settlement of Jamestown

13: Why does the professor mentiomns sir Walter Raleigh?

A) To Explain that he organized the new settlement in a colony
B) To explain that he was dearless
C) To provide information about the first child born in the New World belonging to English parents
D) To give an example of how he convinced the Queen to grant him the land in the New World

14: What does the professor say about Jamestown

A) it was the first successful colony in Virginia.
B) It had strong leadership to survive
C) Its settlers had to cooperate with the Native Americans to maintain their existence.
D) All of the above

15: According to the professor, what is the significance of tobacco being grown in Kamestown?

A) It developped into a cash crop that South depended on.
B) The crop was profitable to the London Company
c) it helped Jamestown prosper
D) The professor does not say

16: Why does the professor discuss the archeological digs that have taken place in Jamestown?

A) To explain how historians learned that tobacco was grown in Jamestown
B) It demonstrates the importance of the artifacts which have been uncovered
c) It is not clear from the paragraph why the digs were discussed
D) To explain why a company on site is producing Jamestown glass

17: Why does the professor say this?

A) To make sure the students read the material
B) to have the students analyze the significance of the two types of colonies
C) To explain that the New England colonies will be different from the Virginia colonies
D) To encourage students to think creatively

Part IV

18: What aspect of algae does the professor mainly discuss?

A) How it is used to supply food
B) How it has been important to the petroleum industry
C) How color is a way of classifying it
D) None of the above

19: What does the professor say about brown algae?

A) It is a chromist
B) It may be colorless
C) It is not sure how this type of chromist is related to other chromists
D) All of the above

20: What is the evidence that green algae are diverse in size?

A) Sea lettuce and kelp are examples of green algae
B) They only exist in one habitat
C) They contain chlorophyll
D) There are not as many types of green algae
21: What does the professor imply when he says this?

A) If you have been swimming where there are blue-green algae
B) If you have developed swimmer’s itch
C) If you have found blue-green algae
D) If you want skin irritations

22: Why does the professor mention blue green algae are classified as cyanobacteria?

A) To explain the importance of its classification
B) To explain it is another classification for algae
C) To explain they are aquatic
D) To remind the students they need to memorize classifications

23: How does the professor explain the purpose of the lecture?

A) She explains the characteristics of algae
B) She compares each type of algae’s characteristics
C) She describes the algae’s role as aquatic organisms
D) She explains the lecture will be about types of coloured algae

Part V

24: What is the discussion mainly about?

A) The history of constellations
B) Why constellations are important to study
C) How constellations have been named
D) How constellations have been discovered

25: How does the professor emphasize his point about how constellations have been named?

A) By telling the story of the Sumerians
B) By explaining how Ursa Major was named
C) By identifying the discoveries made by the Sumerians
D) By comparing patterns of major constellations

26: What are two key features of star charts? (CHOOSE 2 ANSWERS)

A) They identify all of the constellations
B) Their format is different today than it was in earlier times
C) Straight lines in various formations show the constellations
C) There is a variety of charts available for use with different symbols

27: According to the discussion, what are some reasons for NOT knowing the history of all constellations? (CHOOSE 3 ANSWERS)

A) They are imaginary
B) There are too many
C) They were invented a long time ago
D) They were named in prehistoric times
E) They only recently been made

28: What does the professor mean when he says this?

A) Some were very decorative
B) The era of the artist is a factor in the look for the chart
C) Some figures were flowery
D) Some were only drawn with straight lines

29: What can be inferred about the students?

A) They appear to be angry with each other
B) They are not considerate of each other’s thoughts
C) They are not responding to the same conclusion
D) They have come to the same conclusion

Part VI

30: What does the student need from the food services manager?

A) A job for night hours
B) A Job which will pay tuition
C) A job with regular hours
D) A job which will be limited in commitment

31: What does the manager imply about food services?

A) Food services does not hire students anymore
B) Food services probably does not have a job that will fit the student’s needs
C) Food services probably may have a job that will fit the student’s needs
D) Food services probably definitely has a job that will fit the student’s needs

32: What is an example the manager gives the student of the kind of work which might be available?

A) Football concession sales
B) Basketball concession sales
C) Spring sports concession sales
D) All of the above

33: How long will the student work during the football season?

A) About 7-8 hours each game
B) As long as the student wants to continue working
C) All Spring
D) All winter

34: What does the manager mean when he says this?

A) Food services will allot who does what
B) The student is capable of preparing food
C) The student needs to be on time
D) There will be other people working in the booth

Answers:

Part I Part II Part III
1: b
2: (yes= c, e) (no= a, b, d)
3: c
4: a
5: c
6: d
7: b
8: d
9: d
10: c
11: d
12: d
13: a
14: d
15: c
15: b
17: b
Part IV Part V Part VI
18: C
19: d
20: a
21: b
22: b
23: d
24: a
25: b
26: b, c
27: a, c, d
28: b
29: c
30: d
31: c
32: a
33: a
34: a
Author: Harry
Category: Editor Picks, TOEFL, TOEFL Listening Test, TOEFL practice test
Date: March 26, 2016
Comments:


TOEFL Reading Test: 09 Preparation Tips for TOEFL Reading Test
Toefl reading

TOEFL Reading Test: 09 Preparation Tips for TOEFL Reading Test

You might understand your native English-speaking friends when they talk. They might even understand you. However, this does not mean you are ready for the TOEFL Test.

TOEFL iBT has 3-5 texts. Most of these are around 700 words long. They are followed by 12-15 questions based on the text. There is 20 minutes allocated to each text/questions section.

Here are 9 tips to help you prepare for the TOEFL reading test.

9 Preparation Tips For TOEFL Reading Test

1. Read

It might sound obvious but the best way to practice for TOEFL’s reading test is to read as much as possible beforehand on as wide a variety of topics as possible. Current affairs, health, sports, it doesn’t matter. Also, cover all the media in your reading materials like books, online texts, and also magazines. Familiarize yourself also with the size of texts that are 700 words long.

2. Keep a Vocabulary Notebook

How to do remember what you have to do everyday? Do you write lists on paper? Do you keep an online agenda? Do you stick yellow post-its on your fridge? It doesn’t matter. Do the same with new vocabulary. Build a vocabulary bank and refer to it as often as you can to refresh it in your memory. This will help you develop a strong vocabulary that should be a great help to you when you sit TOEFL’s reading test.

3. Practice Past Tests

You need to always remember that TOEFL is a standardized test. This means it always follows the same format. Practice past tests to familiarize yourself with the format.

4. Learn to Skim

In English, skimming involves reading a passage quickly and understanding a text by extracting the important details at a glance. This is a crucial skill for the TOEFL reading test. Practice doing this with passages in the run-up to the exam.

5. Practice Staying Within The Time Limit

As well as familiarizing yourself with the structure of the exam, you need to practice working within the time limit. When you practice past exams respect the time constraints. Set an alarm clock if necessary. Remember that in TOEFL iBT the software will cut you off when you reach the time limit so it is critical you learn to work within it.

6. Practice Summing Up

Never presume you know the meaning of a text while you are reading it. Always stop at the end of each paragraph and try to sum up what you have just read (even if it have to whisper rather than say it out loud).

7. Learn To Guess Unfamiliar Words

When you are faced with a new word what do you do? Panic? Consult a dictionary? Neither of these responses will help you in your exam. Learn to guess the meaning of new words from the context of a passage or the words and paragraphs which surround it.

8. Learn To Pick Out Pronouns

When you speak, you know there is a big difference between the pronouns he, she and it. It is the same when you are reading. Learn to pay attention to the pronouns in a text so you know to whom or what it is referring, especially if there are multiple characters in the text. This could be the difference between you answering a question correctly and incorrectly.

9. Relax

In order to really capture the meaning of a text, you need to be relaxed so that you can focus on it completely. If you are very nervous you might miss important, and maybe obvious, points. Develop relaxation techniques like deep breathing during the test or even a yoga session before it! Whatever keeps you calm and works for you should not be ignored.

Author: Harry
Category: English, TOEFL, TOEFL lessons
Date: March 24, 2016
Comments:


TOEFL iBT Speaking: 05 Simple Methods For Success
Toefl speaking

TOEFL iBT Speaking: 05 Simple Methods For Success

Are you ready for the TOEFL iBT speaking test? For most test-takers, the speaking section is the hardest part. If you don’t work on improving your skills now, you might end up being a stammering, stuttering, mess on test day. Save yourself the disappointment and embarrassment, not to mention the cost of retaking the exam, by studying these 5 free tips to get your best score on the TOEFL speaking exam.

You can’t be ready if you don’t know what to expect. According ETS’s official guidelines, the TOEFL speaking test has 2 types of questions. For independent speaking questions, you’ll get a 1-sentence prompt with 15 seconds of preparation time and 45 seconds of speaking time. For integrated speaking questions, you’ll read and/or listen to longer passages, and then speak about them. You will have 20-30 seconds of preparation time and 60 seconds of speaking time. Your preparation time is minimal, so make the most of it with these tips.

5 Simple TOEFL iBT Speaking Practice Tips For Success 

1.    Use The “Plan Out Loud” Trick During Your TOEFL iBT Speaking Prep Time

The “plan out loud” trick is the sneakiest one of my speaking topic tips. During your 15-20 seconds of prep time, there is no rule against talking! While writing your notes, speak your main idea out loud and verbally summarize each reason you write. This will help you warm up and get the words you need on the tip of your tongue. On test day, other students will be talking at all times, and no one will even be able to tell you’re using this trick, so it won’t be awkward!

The “plan out loud” trick is an adaptation of a method commonly used to increase EFL students’ reading comprehension, and has been featured in journals such as theInternational Journal of Scientific & Engineering Research.

2.    P.R.E.P. For Your TOEFL Speaking Topics

For the TOEFL iBT speaking test, you must have a main point supported with reasons and examples. You can do this with the P.R.E.P. technique. I have never heard anyone recommend this practice technique before, but it works extremely well! I first learned it from Toastmasters, an organization that helps people improve their impromptu speaking skills.

  • Point: Start your TOEFL iBT speaking response by stating the main point of your response (also called your thesis). Do it in 1 sentence, or 2 at most. For example, “I like cats.”
  • Reason: Next, provide a reason why your point is true. For example, “I like cats because they are very independent pets. You can’t leave a dog at home when you go on vacation, but you can leave a cat at home, and it will be okay.”
  • Example: Support your reason with 1-2 examples of the reason you gave, such as: “Last year I flew to Barbados for a week, and my cat stayed home alone. When I got back, the house was not destroyed and my cat was patiently waiting for me.”
  • Point: Finally, restate your original point in new words. For example, “So, as you can see from my example, a cat is a fun and low-maintenance pet, and that’s why I like them.”

Of course, you can offer more than one reason. Just be sure to give at least 1 example for each reason, and summarize all your reasons when restating your point.

3.    The Speaking “Hot Seat”

A lot of test-takers find the speaking section difficult because you have to speak “on the fly” for 45 to 60 seconds all by yourself. It can be much harder than having a conversation with a friend or other students. The “hot seat” is one of the strategies you can use for this challenge. Ask a close friend or family member who speaks English to put you in the “hot seat” several times per day.

To do this, print this list of 40 speaking subjects commonly seen on the TOEFL, and give it to that person. Then, ask them to surprise you with mini practice-tests throughout the day or week. Every time they do, you’re in the hot seat! When they read you a prompt, you prepare for 15 seconds and speak for 45-60 seconds just like the real test. Once you have done all 40 TOEFL speaking topics, you will be well prepared for success.

The “hot seat” method is based on a similar technique used by Professor Steve Issit at the University of Birmingham to help EFL students learn English.

This video is great for practicing your speaking at home: IELTS Speaking Practice Test

Full Video List is here. 

4.    Double Your TOEFL Speaking Practice With Reading Practice Synergy

Another quick way to improve your speaking score is to “synergize” with your reading practice, which I know you are doing diligently! What does “synergizing” mean? It means combining reading and speaking practice in a way that makes both more effective than they would be alone.

Every time you read an article or passage for your reading practice, start your stopwatch, because you are going to verbally summarize the article you just read. Take 15 seconds to prepare, and then take 45 seconds to summarize the main point and arguments in the article, out loud. You can use the P.R.E.P. technique if you want.

By doing this, you will not only get more speaking practice, you will also increase your reading skills and comprehension. I developed this strategy based on research by Xiaomei Song, a scholar at Queen’s University.

5.    Improve Your Speaking Skills With The “60 Second Swap”

The “60 second swap” helps your TOEFL speaking practice in two ways—it makes you speak more AND it ensures instant feedback to help you conquer your weaknesses.

To use it, get a list of practice TOEFL speaking topics like the one above, and find another Test Of English As A Foreign Language student. (If you don’t know anyone else, find an online partner. First, you read a prompt to your partner, and he/she responds with 15 seconds of preparation and 45 seconds of speaking. Then, you take 15 seconds to prepare a critique of his/her speech, and 45 seconds to deliver it. Then, swap roles and repeat.

The “60 second swap” is a special technique developed in light of research on the effectiveness of social strategies for English test-taking by Wenxia Zhang et al. at Tsinghua University in China.

With these 5 TOEFL speaking practice techniques, you don’t need to dread this English exam anymore. Take a few minutes right now to do a practice speaking prompt using at least one of these tips.

Author: Harry
Category: English, TOEFL, TOEFL lessons
Date: March 24, 2016
Comments: